Netflix schreef in december 2020 een filmscript competitie uit. Dit was mijn inzending.

Gegeven is het begin: Kies 2 karakters uit een Netflix serie. Zij rijden door een sneeuwstorm en krijgen autopech. Het dichstbijzijnde dorp is op 10 km…

Daarnaast beschrijf je de karakters, de logline, synopsis en wat is jouw link met het verhaal. Dit was voor mij een leuke uitdaging. Helaas zat ik niet bij de beste 15, toch wil ik mijn inzending hier delen. Ik koos voor de serie Undercover.

TITEL: SÉRÉNETÉ
SUBTITEL: IN DE SNEEUW

LOGLINE

BOB wil tijdens een sneeuwstorm wapens bezorgen en is van plan daarmee een crimineel netwerk te ontmantelen. Door autopech overnacht hij op een bizarre commune en raakt persoonlijk betrokken bij hun lucratieve verdienmodel.

SYNOPSIS

Undercover rechercheur BOB en een crimineel rijden met een lading wapens over het Franse Jura
gebergte naar een klant in Lausanne (Zwitserland). BOB wil met deze rit een criminele bende
ontmaskeren. Alleen op deze wijze kan hij wraak nemen op de moord van zijn ex-collega KIM.
Door autopech komen zij echter vast te staan en kunnen geen kant op vanwege de sneeuwstorm en de gevaarlijke ravijnen.
Zij dreigen dood te vriezen, maar worden gered door verloskundige CLAIRE die in een 4WD jeep zich door de sneeuw ploegt naar een spoedbevalling. Dit brengt hen naar de commune met de mooie naam ‘Séréneté Alpaca’.
De eerste indruk van de commune geeft het beeld van een zelfvoorzienende gemeenschap met een alternatieve ‘off-the-grid’ leefstijl. Ook de tweede indruk is veelbelovend wanneer de leider HUGUES aanbiedt hun auto de volgende ochtend op te halen en de accu te vervangen. Verder kan BOB zich ’s nachts opwarmen aan een van de vrouwen, JOLIE.
Zogezegd, zo gedaan en in de ochtend wordt met hulp van de commune hun auto opgehaald en
gerepareerd. De mannen zijn gered en rijden verheugd het terrein af. De omslag komt wanneer het grote toegangshek zich automatisch achter hun sluit en
BOB ontdekt dat een deel van de lading wapens ontbreekt en hij vindt een briefje van JOLIE waarin zij de lugubere bijverdienste van de commune onthult.
De inhoud van het mysterieuze briefje raakt BOB persoonlijk en wordt na het ‘afleveren van de wapens’ de aanleiding voor een nieuw undercover project bij deze commune. Het is te verdacht om BOB in te zetten. In plaats van BOB zetten ze 2 jonge agentes in die doen alsof ze een studie tussenjaar hebben en op mooie locaties werken voor kost en inwoning. Zo worden de agentes op de commune geaccepteerd.
Ze willen de zwangere vrouwen in de gaten houden, maar HUGUES heeft andere plannen.
In het naastgelegen dorp verblijft BOB als contactpersoon van de twee. Hij vormt een band met CLAIRE. Zij voelt zich medeverantwoordelijk wanneer zij hoort wat er met de baby’s is gebeurd.

ACTEURS:

BOB Lemmens is een undercover rechercheur en doet zich voor als een keiharde handelaar/smokkelaar. Met deze trip ondersteunt hij LAURENT, maar wil in feite het hele criminele netwerk blootleggen en wraak nemen op de dood van zijn eerdere undercover partner Kim. Door de nacht met JOLIE door te brengen raakt hij persoonlijk betrokken bij het verdienmodel van de commune. Hierdoor verandert zijn focus naar de commune.

Verloskundige CLAIRE is met spoed onderweg naar een hoogzwangere vrouw die thuis gaat bevallen. Thuis is een afgelegen commune hoog in het Jura gebergte. Onderweg naar de commune ziet zij de auto
van LAURENT en BOB vaststaan in de sneeuw en besluit hen te redden. CLAIRE is extrovert, goed van vertrouwen en een bekwame, zelfverzekerde verloskundige. Haar doel is gezonde baby’s op de wereld zetten in de verwachting dat ze een goed leven krijgen. Wanneer zij in het vervolg van de serie de waarheid omtrent de commune ontdekt verandert haar vertrouwen in de mens. Terug bij de commune wordt zij onzeker en verraadt zichzelf.

HUGUES – een tengere, pezige man met een smalle lange neus en kleine ogen. Hij is ouder dan 45 jaar. HUGUES is de leider van de commune Séréneté. Eigenlijk heet hij HENK en komt uit Noord-Brabant waar hij 20 jaar geleden nog autodealer was. HUGUES gebruikt de jonge vrouwen die de zelfvoorzienende commune in de wilde natuur als een ideaal zien op een lugubere wijze. Hij doet alles voor het bestaan van de commune.

Toch wonen in de commune twee volwassen kinderen van HUGUES; MARCEL (25) zijn rechterhand en JOLIE (20). Allebei hebben zij weinig school genoten. JOLIE wil graag weg van de commune, maar krijgt dat alleen niet voor elkaar.

LOUISA – is hoogzwanger en bevalt die nacht van haar zoontje.

LAURENT Bergen is manegehouder. In opdracht van Jean-Pierre moet LAURENT met spoed wapens met de auto naar een klant in Lausanne brengen. LAURENT doet dit met veel tegenzin. Hij wil eigen baas zijn, maar is en blijft bang voor zijn broer.

ARENA:

Een rit over het Franse Jura gebergte is normaliter prachtig, maar gedurende een sneeuwstorm,
langs de ravijnen met slecht zicht en autopech is het een drama. De commune/woongemeenschap Séréneté, gelegen op een afgelegen plek in het Franse Jura gebergte, geeft warmte. Het thema is off-the-grid overleven. De antagonist van het verhaal wil off-the-grid leven, zelfvoorzienend zijn. In grote lijnen lukt dat wel: er is een waterbron, een composttoilet, men verbouwt eigen voedsel, er zijn zonnepanelen. Verder verdienen zij wat bij met het houden van alpaca’s en het verkopen van alpacawol en zelfgemaakte souvenirs aan toeristen. Bob, de hoofdpersoon, heeft vanwege de sneeuwstorm en autopech geen keus en moet een nacht offthe-grid doorbrengen. Deze nacht krijgt een staartje.

Het verhaal speelt zich af in het heden (maar zonder covid19).

Toon:

Op het moment dat de hoofdpersoon ijskoud in een donkere auto zit woedt buiten een
sneeuwstorm. Zo gauw de redding komt in de vorm van CLAIRE in haar auto, schijnen de koplampen als licht in de duisternis. In het hoofdgebouw van de commune is het schemerdonker met weinig licht en  buiten raast de storm. De volgende ochtend bij helder daglicht is de storm geklaard. De auto wordt gerepareerd.

Waarom past het idee bij deze competitie?
Persoonlijk bewonder ik het wanneer iemand off-the-grid/zelfvoorzienend woont en zo min mogelijk het milieu belast. Vrienden van mij hebben het jaren geprobeerd en kwamen een heel eind. De grootste reden dat ze het opgaven was de overheid die hen verbood een huis te bouwen op hun eigen grond. Al die tijd woonden ze in containers en was het in de winter heel moeilijk om warm te blijven. Het lijkt zo gaaf, elke dag BBQ in de frisse lucht. Echter wanneer de generator het weer begeeft en er geen warm water is, lijkt het mij een ramp.

In de Netflix serie Undercover gaat Bob in het eerste seizoen undercover op een camping om een
drugsbende te ontmantelen. Het tweede seizoen gebruikt een manege als achtergrond voor
wapenhandel. Een commune waar in principe maar twee boeven zijn die anderen manipuleren is weer heel iets anders  dan een groot crimineel netwerk. Het zal een klus zijn om hen op heterdaad te betrappen. De handel zal via iemand van een adoptiebureau gaan.
Het verhaal heb ik impulsief snel opgeschreven. Daarna ben ik wel erg gaan twijfelen ‘is dit niet te erg,  zou dit echt kunnen gebeuren?’ Ik hoop van niet, maar als trouwe Netflix kijker denk ik dat het geloofwaardig opgezet kan worden. Na 2020 gelooft men alles.

Netflix serie Undercover – Séréneté – In de sneeuw

INT. AVOND – AUTO – VAST IN DE SNEEUW
LAURENT rijdt langzaam over een afgelegen smalle bergweg van het Jura gebergte. In de kussens van de achterbank van de Audi zit een geheim vak vol met automatische wapens. Een verkeersbord geeft aan: La Sarraz 10 km. Het weer is erg slecht; ze zitten midden in een sneeuwstorm. De auto hapert een paar keer, het acculampje op het dashboard knippert onregelmatig.

BOB schiet uit zijn rol, kijkt verontrust naar LAURENT en zegt
Dit is een slechte plek om autopech te krijgen. We hebben hier geen bereik en ik verwacht niet
dat je contacten in Lausanne ons gaan zoeken.

LAURENT snauwt terug
Dat weet ik ook wel.

De auto hapert nog een paar keer en dan slaat de motor definitief af. Met de laatste snelheid
manoeuvreert LAURENT de auto in de berm. BOB zoekt in het dashboardkastje en vindt slechts een paar leren handschoenen en zegt beschuldigend

Dus nu zitten we ver van de beschaafde wereld vast in de sneeuw door een lege accu. Nog even
en het is donker en het enige dat we hebben een paar handschoenen, wat snacks en een slok
water.

LAURENT reageert
Je kunt beter Jean-Pierre (JP) de schuld geven. Hij dwong ons alles te laten vallen en deze auto
naar Lausanne te rijden voor een klant.

Men hoort het kraken en het vallen van bomen. De mannen proberen tevergeefs de hulpdiensten te bellen. Er is echter nul mobiel bereik. Ze krijgen ruzie over de staat van de auto, het weer, en de manier om hier weg te komen.

INT./EXT. 2 AUTO’S – NACHT – REDDENDE ENGEL
Twee uur later het is inmiddels pikdonker, de autoruiten zijn opgevroren en de temperatuur is gezakt naar -15˚C. In de auto zitten twee mannen half te slapen en te klappertanden van de kou. Opeens schrikken ze op van de heldere koplampen en het getoeter van een ronkende jeep die naast hun stopt.

In de terreinwagen zit CLAIRE, een pittige verloskundige. Terwijl zij haar raampje naar beneden doet, duwt BOB de deur voorzichtig open. Daarop roept CLAIRE
Als je een lift wilt, moet je nu instappen. Ik heb veel haast.

BOB komt gelijk in beweging. LAURENT aarzelt echter en zegt
Wat moeten we met de wapens, wat zal JP zeggen?

BOB koeltjes
Dan vries je hier toch dood en kom ik morgen wel terug voor je begrafenis.

De mannen zwoegen door de sneeuw en laten zich achterin de auto van CLAIRE vallen.

INT. AUTO VAN CLAIRE – NACHT – RUIGE 4WD RIT

CLAIRE kijkt in de achteruitkijkspiegel en stelt zich voor
Ik heet CLAIRE. Ik ben verloskundige onderweg naar een hoogzwangere vrouw. Grote kans dat zij
vannacht gaat bevallen. In dat geval zullen jullie moeten wachten. Maar ja, altijd beter dan hier
doodvriezen?

De mannen zitten achterin te rillen en kijken alleen maar. Een tijdje later stelt BOB hun voor als
zakenmensen onderweg naar Lausanne. CLAIRE verlaat deze B weg voor een slechtere onverharde weg met grote gaten en flinke hobbels.

CLAIRE verklaart
Mijn patiënt LOUISA woont erg afgelegen in een commune. Het is een heel alternatief
gezelschap. De commune is grotendeels zelfvoorzienend. Deze bergmensen zijn erg gastvrij, met
een beetje geluk krijg je een warme deken.

Het is een spannende rit door de sneeuw langs allerlei S-bochten en ravijnen. CLAIRE zegt geruststellend terwijl zij in haar achteruitkijkspiegeld kijkt
Deze weg is bekend voor mij. Het wordt mijn 4e bevalling al in deze uithoek.

Dan moeten ze stoppen voor een groot hek dat automatisch voor hen opengaat. De auto rijdt over een rooster en dan gaat het hek weer dicht.

CLAIRE legt uit.
Het hek en het rooster is voor de alpaca’s.

EXT. NACHT – COMMUNE SERENETE
Opeens zijn ze bij een groot stenen huis aangekomen met de sierlijke naam ‘Séréneté Alpaca’. Naast het grote woonhuis staat een schuur, in het open gedeelte zie je een tractor en een jeep.

CLAIRE parkeert haar auto, grijpt 2 zwarte dokterstassen, vergeet pardoes de mannen en worstelt zich
zo snel mogelijk door de sneeuw naar binnen. BOB en LAURENT kijken elkaar stilzwijgend aan, bewegen de benen en voeten om het bloed te laten stromen en stappen traag uit. De sneeuw slaat hun in het gezicht. Daarop haasten ze zich toch naar de voordeur waar HUGUES hen naar een grote donkere kamer loodst.

INT. NACHT – COMMUNE SERENETE
Even later zitten de mannen op harde stoelen bij de open haard. Een jonge vrouw, JOLIE, loopt naar hen toe. Zij draagt vele laagjes kleding en heeft een diep decolleté. JOLIE geeft hen een warme drank in de handen. BOB probeert niet te staren naar haar borsten die er bijna uitvallen. LAURENT neemt een grote  slok, spuugt het bijna uit en verslikt zich.

JOLIE
Rustig aan met de koffie.

LAURENT met volle verbazing
Koffie?

JOLIE met binnenpret
Vind je mijn zelfgemaakte eikeltjes koffie niet lekker?

LAURENT excuserend
Ik proef het voor het eerst. Het is even wennen.

LAURENT warmt zijn handen eraan en wanneer de ‘koffie’ is afgekoeld, gooit hij het vocht bij een grote plant. HUGUES lijkt de leider van de commune te zijn en houdt van een afstandje alles in de gaten. Ze bevinden zich in een grote gezamenlijke ruimte waar alles gebeurt: koken, eten, wassen, handwerken en  relaxen. Achterin zijn een paar deuren. Het is midden in de nacht, maar iedereen is klaarwakker. Achter een deur is de bevalling gaande. Er lopen steeds vrouwen in en uit, sommige lijken ook zwanger te zijn.

Zo gauw BOB en LAURENT wat opgewarmd zijn, overleggen ze met een fluisterstem.

BOB
Aangezien de accu al zwak was toen we vertrokken en deze kou ook niet helpt, is het vervangen
van een accu vast het enige dat we moeten doen.

LAURENT gefrustreerd
Het enige? En hoe wil je dat ondernemen. Straks is onze auto weggesleept en gedropt bij een of
andere garage waar we niets van weten. Je weet wat wij vervoeren.

BOB smoest verder
Misschien kunnen we hier een auto regelen en de lading overpakken?

LAURENT
Dat kunnen we alleen binnen doen en met het juiste gereedschap.

Uit het niets voegt HUGUES zich proactief bij de mannen.

HUGUES
Morgenochtend vroeg, wanneer de storm over is, halen we jullie auto op met de tractor. Mijn
zoon MARCEL regelt voor jullie een accu en dan gaan jullie weer verder. Hier in de bergen staan
we voor elkaar klaar.

Met verwarring en verbazing kijken BOB en LAURENT elkaar aan. Ze knikken aarzelend.

BOB met verbazing
Dat stellen we zeer op prijs.

HUGUES
Natuurlijk zijn jullie mij dan iets verschuldigd.

LAURENT’s wenkbrauwen fronzen terwijl hij aanbiedt alle kosten te betalen

HUGUES
Maak je niet druk, dit bespreken we later.

Ondertussen is de bevalling in volle gang. Het lijkt een familie happening. Er wonen misschien 8
personen en vooral de vrouwen zijn betrokken bij de bevalling (water halen, hand vasthouden, mee  kreunen).

BOB vraagt aan HUGUES
Wie wordt de gelukkige vader?

HUGUES zegt achterbaks
De vader kon niet aarden in onze commune

BOB verbaast en meelevend
Dat is heel sneu voor moeder en kindje.

HUGUES te eerlijk
LOUISA krijgt nu alle steun van ons. Die vader is nu overbodig.

HUGUES verdwijnt uit het zicht en de mannen lijken opgelucht.

LAURENT
Ik ben wel wat alternatievelingen gewend, maar dit lijkt me toch een ander kaliber.

BOB
Bemoei je er niet mee. Hoe eerder we weg zijn hoe beter.

LAURENT loopt rond met zijn telefoon en heel even heeft zijn mobiel bereik. Hij appt kort naar zijn broer. Of het aankomt weet hij niet. HUGUES houdt hem in de gaten. Er komt een golf van opluchting uit de kraamkamer. Blijkbaar is de baby geboren.
Dan horen ze babygehuil en gejuich van de vrouwen. JOLIE komt weer terug, gaat naast BOB zitten, omhelst BOB spontaan en zegt
Sorry, maar ik ben zo blij.

Ze blijven nog even zitten praten tot JOLIE begint te gapen en zegt
Ik ga slapen, zal ik je een bed geven?

BOB verrast
Oh ja, dat zou heel fijn zijn

JOLIE leidt hem mee naar een donkere slaapkamer. BOB schrikt even wanneer het bed, haar bed blijkt te zijn. Het bed voelt lekker warm aan en BOB is erg moe.

INT. OCHTEND – SERENETE
De volgende ochtend wordt BOB wakker van het zware geluid van een tractormotor. BOB gaat rechtop zitten en kijkt om zich heen. Met schrik ziet hij hoe groot de kamer is en dat blijkbaar iedereen in deze kamer slaapt. Een paar vrouwen kijken hem aan en giechelen. De tractor geluiden komen steeds  dichterbij. BOB schiet in zijn kleren, gaat naar de voorkamer.

EXT. OCHTEND – SERENETE
Het is inmiddels licht. De storm is voorbij. Op de tractor zit HUGUES. Hij sleept hun auto mee. LAURENT is erbij. Even later komt MARCEL aanrijden in een andere auto. Hij heeft een accu bij zich om de oude te vervangen. Ze gaan gelijk aan de slag.

MARCEL en LAURENT zijn net klaar met de accu. LAURENT start de auto en dat lukt meteen. Hij kijkt heel blij. JOLIE praat verderop met HUGUES (haar vader), ze wordt boos en begint te schreeuwen ‘deze baby  wil ik houden’. BOB kan het niet goed verstaan en kijkt met schrik en verbazing naar dit tafereel.  Even later nemen de mannen afscheid van de ‘commune’. JOLIE drukt ongemerkt een briefje in de zak  van BOB. De mannen rijden weg.

INT. OCHTEND – AUTO BOB
Wanneer ze door het hek zijn, stoppen ze even en controleren de wapens verstopt in de achterbank. De bovenste 5 ontbreken. Ze zien het grote zware hek achter hen dichtgaan, ze kunnen niet meer terug. De  mannen worden lijkbleek en vloeken. BOB zegt oplossingsgericht
Als we doorrijden, leveren we 20 stuks in plaats van 25

LAURENT
Gvd, hoe ga ik dit thuis aan JP zeggen?

BOB
Andere optie was dat wij waren doodgevroren en de politie de lading zou ontdekken.
Ze rijden verder. BOB steekt zijn handen in zijn zakken en voelt het briefje van JOLIE. Hij leest de tekst hardop
BOB, alsjeblieft help me. Als ik zwanger ben, gaat HUGUES onze baby op de zwarte markt
verkopen alsof het een alpaca is.

LAURENT bedachtzaam
Shit. CLAIRE zei toch dat dit de 4e bevalling was. Ik zag helemaal geen kinderen, jij wel?

Terwijl ze met tegenzin verder rijden passeren ze een andere auto met daarin een nerveus echtpaar.  Achter in hun auto liggen een reiswieg, grote pakken babymelk en luiers.

WORDT VERVOLGD