Kensaku Logo

Voorkom concurrerende domeinnamen

Naast het formuleren van een pakkende domeinnaam is het essentieel dat je website de juiste domeinnaam gebruikt. Als je een website maakt, moet je voorkomen dat je website onder verschillende adressen te vinden is. 

Doe je dat niet, dan creëer je onbewust dubbele content. Dubbele content zijn pagina's (of delen daarvan) die op meer dan één plaats (URL) op het internet voorkomen. Zoekmachines moeten dan kiezen welke versie het beste is voor een zoekopdracht. Door dubbele content:

 • weten zoekmachines niet welke versie in de index op te nemen of uit te sluiten;
 • gaan de link scores (trust, authority, anchor text, link juice, etc.) soms naar één specifieke pagina, soms verdeeld over meerdere versies en
 • is niet duidelijk welke pagina de zoekmachine zal tonen in zoekresultaten.

Vaak zie je dat een website te vinden is via http://www.jewebsite.nl en via http://jewebsite.nl. 

Voor Google zijn dat twee verschillende adressen, terwijl daar dezelfde informatie op te vinden is. Een pagina wordt zo ieder voor maar 50% "gescoord", in plaats van 100%.

Gevolg is verlies in rankings en traffic voor de website. Gebruik je dus voor je website meerdere domeinnamen, dan moet je elke gepubliceerde pagina doorsturen naar het belangrijkste domein. Dit kun je doen door de content van een site die op meerdere URLs te vinden is, samen te brengen naar één "master" versie (ook wel canonical versie). Er zijn 3 manieren:

301 redirect

met een 301 redirect voeg je een stukje code toe aan het template van je website. De code voor de meest gebruikte programma's (ASP.NET en PHP) laat ik zien:

ASP.NET

<script runat="server" language="C#">
  protected void Page_Init()
  {
    if (Request.Url.ToString().StartsWith("http://jewebsite.nl"))
        {
          Response.Status="301 Moved Permanently";
          Response.AddHeader("Location", Request.Url.ToString().Replace("http://jewebsite.nl","http://www.jewebsite.nl"));
          Response.End();
        }
  }
</script>

PHP

<?php
   header( "HTTP/1.1 301 Moved Permanently" );
   header( "Status: 301 Moved Permanently" );
   header( "Location: http://www.jewebsite.nl/" );
   exit; // dit hoeft niet, maar is wel handig om te voorkomen dat meer tekst of code naar de browser wordt gestuurd 
?>

Als je bovenstaande code toevoegt zorg je ervoor dat je website altijd alleen maar onder het adres met www. wordt bezocht. 

Meta tag rel=canonical

Canonical tag is een meta tag die je plaatst in de HTML header van een website. Hiermee vertel je zoekmachines welke URL de canonical versie is en voorkom je duplicate content in de zoekmachine index.

<head>

<link rel="canonical" href="http://www.jewebsite.nl/pagina.htm"/>

</head> 

Parameter handling

Ga naar Parameter handling in Google Webmaster tools en volg de instructies. Deze manier werkt alleen voor Google en niet voor BING, Yahoo e.a. zoekmachines.